Previous Next

AGIT Werkpakket 6 Gewasverzorging

Dit WP behelst de realisatie van 2 machines / systemen voor gewasverzorging

6.1 Waterstofbrander

Voor duurzame onkruidbestrijding kunnen verschillende technieken worden gebruikt. Een goede methode is het branden tussen de gewasrijen. De huidige techniek maakt echter gebruik van LPG, waarvan wel 200 l/ha verbruikt wordt. Het doel is LPG door waterstof te vervangen. Deze waterstof komt uit WP3. Hier wordt de energie in waterstof dus niet in stroom omgezet, maar direct thermisch verbrand. Een waterstofbrander kent nog veel te ontwikkelen aspecten. Adler zal in samenwerking met FH en de andere partners een opslagsysteem voor de waterstofflessen ontwikkelen, waarmee het mogelijk is langere tijd te werken zonder te tanken. Verder zal er een brander worden geconstrueerd. Belangrijk aspect is veiligheid, daar waterstof reukloos en explosief is. Van belang zijn ook effectiviteit en emissies, welke in de constructie zullen worden meegenomen.

6.2 Druppelirrigatiesysteem met PV en composteerbare slangen

Droogtes komen steeds vaker voor, waarvoor eenjarige gewassen zeer gevoelig zijn. Een gebrek aan water betekent ook dat mineralen die de plant nodig heeft niet kunnen worden opgenomen. Steeds meer akkerbouwers zijn genoodzaakt te beregenen. Dit neemt zulke proporties aan dat het gebruik van oppervlakte- en grondwater gelimiteerd wordt. De gebruikelijke methode met haspel en waterkanon is zeer energieintensief (15 liter diesel per uur) en er gaat veel water verloren door verdamping. Tevens worden bladeren nat, wat vanwege ziekten ongewenst is.

Druppelirrigatie is bekend uit warme streken en komt nu ook op in onze regio. Daarbij worden ondergronds plastic buizen gelegd, waardoor water en meststoffen naar de wortels worden gevoerd. Naast de grote waterbesparing heeft dit het voordeel dat het zeer weinig energie vraagt. Een unit met PV-panelen kan als energiebron worden gebruikt. Groot nadeel van het systeem is het gebruik van plastic slangen voor eenmalig gebruik. Er zal door Moormann-Schmitz een systeem van PV-druppelirrigatie worden doorontwikkeld, waarbij automatische sturing met metingen van bodemsensoren (vochtigheid, pH, geleidingscoëfficiënt, uitgevoerd door Estede) wordt gerealiseerd.

Voorts zal een alternatief voor plastic slangen worden ontwikkeld. In samenwerking met een DEULA wordt een machine gebouwd die slangen van composteerbaar materiaal perst. Dit kan mest, digestaat of compost zijn. Dit heeft het enorme voordeel dat de slang na gebruik niet hoeft te worden opgehaald, maar gewoon in de grond blijft en humus wordt.

Het planten en leggen van de irrigatieslang zal gelijktijdig plaatsvinden. De machine voor de slangen zal daarom worden gekoppeld aan de trekker en de plantmachine van WP4 en worden aangedreven met de waterstofmodule uit WP3. Het systeem zal door de Landwirtschaftskammer worden getest. De machines in dit WP zijn zeer innovatief. Er zal een waterstofbrander zijn, die voor onkruidbestrijding wordt ingezet, wat in de praktijk een geheel nieuwe toepassing is. En er zal een voor het eerst zelfbesturend dripirrigatiesysteem zijn, waarmee nu eindelijk zonder plastic slangen kan worden gewerkt en waarmee tegelijkertijd kan worden bemest.

WP leider: Adler Arbeitsmaschinen bewaling milestones, realisatie onkruidbrander, ontwerp, constructie, montage,tests.

Deelnemers:

  • MTS van der Veen: koppelen irrigatiesysteem tractor-plantmachine combinatie; veldtests.
  • Moormann-Schmitz: realisatie systeem composteerbare irrigatieslangen. Ontwerpen, construeren, montage, tests.
  • Estede: realisatie intelligent irrigatiesyteem; ontwikkelen mobiele sensoren, dataoverdracht, slim
  • besturingssysteem, toepassing van pomphardware.
  • FH: engineering, calculaties, simulaties.
  • Landwirtschaftskammer en DEULA: begeleiding irrigatiesysteem
  • 3N adviseert over materiaal voor composteerbare slangen.

   
MENU - Projecten



Euregio AGIT Logo

Logo ESTEDE Scientific bv